شرکت مارگارین شصت سال است که با تولید انواع مختلف روغنهای گیاهی در دو بخش خانگی و صنف و صنعت در سفره های ایرانی دیده میشود. این شرکت همواره با بررسی و تحلیل بازار و نیاز جامعه و به پشتوانه متخصصان خود، جدیدترین روغنها را به صورت کاملاً تخصصی تولید میکند. اما افزون بر آن، از آنجاکه حفظ سلامت جامعه و بهبود کیفیت زندگی از دغدغههای اصلی شرکت مارگاین به شمار میآید، در تلاش است تا به ابهامات و سوالات مرتبط با سلامتی پاسخ دهد. امروزه در بسیاری از سایتها و مجلات در رابطه با آنتی اکسیدان میخوانیم و از گوشه و کنار میشنویم که خوردن آنتی اکسیدانها از بروز بسیاری از بیماریها میکاهد. اما سوال اساسی این است که اصلاً آنتی اکسیدان چیست؟ متخصصان مجموعه مارگارین با توجه به اهمیت این موضوع و افزایش مصرف خودسرانهی مکملهای آنتی اکسیدان بین مردم برآن شدند تا در این مقاله به معرفی مفهوم آنتی اکسیدان و منابع آن بپردازند.
به طور کلی به ترکیباتی که با خنثی کردن اکسیدانها مانع آسیب سلولی میشوند، آنتی اکسیدان گفته میشود. به بیان دیگر در جریان سوخت و ساز و کلیه واکنشهای فیزیولوژیک بدن، محصولات جانبی تحت عنوان رادیکال آزاد تولید میشود که بدن با سیستم دفاعی خود (آنتی اکسیدان) اقدام به حذف و پاکسازی این رادیکالها میکند. اهمیت این موضوع از آن جهت است که مقادیر اضافی اکسیدانها با حمله به سلولهای بدن موجب تخریب یا تغییر عملکرد آنها شده که در طولانی مدت خود را با انواع بیماریها مزمن مثل مشکلات قلبی عروقی، سرطانها و دیابت نشان میدهد. از این رو وجود تعادل میان اکسیدانها و دفاع آنتی اکسیدان در پیشگیری از بروز بیماریها موثر است. طیف وسیعی از ویتامینها و املاح در سیستم آنتی اکسیدانی بدن ایفای نقش میکنند که شامل ویتامین C، D، E و املاحی همچون سلنیوم، آهن، روی و ترکیبات موجود در بعضی میوهها و گیاهان شامل کاروتنوئیدها، رزوراترول و… است.
علاوه بر منابع غذایی آنتی اکسیدانها، مکملهای گوناگونی توسط شرکتهای داروسازی از انواع متفاوت آنتی اکسیدانها ساخته و تهیه شده که در موارد خاص و با تجویز پزشک خوردن آنها توصیه میشود. نکته حائز اهمیت این است که در صورت داشتن رژیم غذایی سالم که در برگیرنده میوه و سبزی به مقدار کافی و در انواع مختلف باشد نیاز بدن به آنتی اکسیدانها به طور کامل برآورده میشود. در همین رابطه مصرف زیاد و بیرویه آنتی اکسیدانها نه تنها کاهش بروز بیماری را در پی نداشته است بلکه در مواردی خطر بروز بیماری را نیز بالا برده است. چراکه مقادیر نرمال و اندک اکسیدانها در بدن نقش محافظتی، ضد میکروبی و ایمنی دارد. برای مثال مکمل بتاکاروتن نتوانسته خطر بروز سرطان ریه را کاهش دهد. و مکمل کلسیم برخلاف لبنیات نتوانسته است خطر بروز سرطان روده را کاهش دهد. از اینرو اهمیت مصرف منابع غذایی حاوی ویتامینها و املاح ضروری همواره بهترین انتخاب در کاهش بروز بیماریها است.
به طور کلی روغنهای گرفته شده از دانههای روغنی از منابع مهم ویتامینهای محلول در چربی هستند که اتفاقاً نقش آنتی اکسیدانی مهمی در بدن نیز دارند. در همین راستا روغن آفتابگردان و کانولا، به عنوان یکی از منابع مهم ویتامین E میتوانند در تامین این ویتامین و پیرو آن، بروز اثرات آنتی اکسیدانی موثر باشد. روغنهای گیاهی شرکت مارگارین شامل روغن آفتابگردان آفتاب، روغن کانولای آفتاب، روغن مایع مخلوط آفتاب که ترکیبی از روغن کانولا، آفتابگردان و سویا است میتواند به عنوان منبعی برای تامین ویتامینهای محلول در چربی به شمار آید.