«کیتی سویفت»، مدیر شرکت «غذا و طب» در مرکز پزشکی «Mind Body» واشنگتن میگوید: «اینکه چه غذایی را برای خوردن انتخاب میکنید قطعاً در حالت روحی شما تأثیر میگذارد».
بیماریهای روحی روانی، در پی رشتهای از عوامل ایجاد شده و معمولاً بروز آنها ناگهانی نیست. این روزها با توجه به نوع زندگی شهری و مسئولیتهای گوناگونی که افراد بر عهده دارند، استرس و فشارهای روانی افزایش یافته که بروز افسردگی را بالا میبرد. به همین دلیل شناخت عوامل تأثیرگذار قابلکنترل بر حالت روحی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
توجه به چهارچوب کلی رژیم غذایی و نوع مواد غذایی موجود در آن میتواند در پیشگیری از اضطراب و افسردگی مؤثر باشد. برای مثال تحقیقات ثابت کرده است؛ افرادی که در رژیم غذایی خود از سبزیجات، میوه، ماهی، گوشت و غلات سبوسدار استفاده میکنند در مقایسه با کسانی که در رژیم غذایی خود، غلات تصفیهشده، شکر و غذاهای فرآوری شده مصرف میکنند، کمتر دچار اختلالات افسردگی میشوند.
عوامل متعددی بر اختلالات روحی_روانی تاثیر میگذارد، از بین این موارد، مشخص شده است که کمبود ویتامینهای گروه B ممکن است منجر به یک نوع جنون شود. همچنین تحقیقات نشان میدهد، کسانی که تحت رژیمهای غذایی فاقد ویتامینهای گروه B قرارگرفتهاند، به اضطراب شدید و افسردگی مبتلا شدهاند. این آزمایشها بهصراحت بیان میکند که کمبود ویتامینهای گروه B میتواند یکی از علل اصلی بعضی از اختلالات روانی باشد.
ازآنجاکه ویتامینهای گروه B در بدن ذخیره نمیشوند، وابسته به دریافت غذایی هستند؛ بنابراین خوردن منابع این ویتامینها بهصورت مستمر برای حفظ سطح نرمال ویتامینهای B ضروری است.: مخمر (ماءالشعير)، جوانه گندم و جو، غلات و نان سبوسدار، جگر و گوشتها از این منابع هستند.
همچنین جالب است بدانیم که سروتونین مادهای در مغز است که موجب ایجاد حس نشاط و شادی میشود و این ماده از تریپتوفان که در گوشت، مرغ، ماهي، تخممرغ، پنير، ماست و شير وجود دارد، تولید میشود. از سویی حتماً تا به حال مشاهده کردهاید که اشخاص افسرده، غذاهاي شیرین و پرکربوهیدرات را با ولع و اشتياق بیشتری ميل میکنند، چراکه کربوهيدراتها محرک ساخت این سروتونين میباشند. با وجود این، توجه به مقدار کالری دریافتی، حفظ وزن و توجه به ساعات صرف غذا برای بهبود افسردگی بسیار مؤثر است، برای مثال پرخوري يا خوردن غذاهاي چرب بهخصوص در شب باعث سوزش معده و اختلال خواب ميشود که خود يکي ديگر از عوامل بروز افسردگي است.
ضمناً يکي از روشهاي کمک به داشتن روحیه و خلقوخوی خوب خوردن چربي به ميزان کافي است. براي اين منظور بايد انواع مناسبي از چربيها را انتخاب کرد. گنجاندن چربيهاي اشباعنشده و داراي امگا 3 و امگا 9 در رژيم غذايي هر فرد ضرورت دارد. منبع عمدهی این اسیدهای چرب غذاهای دریایی، آووکادو، بعضی از انواع آجیلها و روغنهای گیاهی است. توجه به نوع روغنها ازآنجاییکه در تمام غذاهای ما مورد استفاده قرار میگیرد و جزء جداییناپذیر رژیم غذایی به شمار میآیند، ضروری است. چراکه با انتخاب روغن مناسب میتوانید مقدار مورد نیاز اسیدهای چرب امگا 3، 9 و ویتامینهای محلول در چربی خود را تأمین کنید.
در مقابل، روغن نامناسب علاوه بر نداشتن مواد مغذی ذکرشده میتواند با داشتن اسیدهای چرب اشباع و ترانس برای سلامتی نیز مضر باشد. شرکت مارگارین اولین تولیدکننده روغنهای مایع گیاهی از قبیل روغن مایع کانولای آفتاب سرشار از امگا 3، روغن مایع آفتابگردان آفتاب حاوی اسیدهای چرب امگا 9 و 6 و روغن مایع مخلوط آفتاب با ترکیبی از بهترین روغنهای گیاهی میباشد.