در جامعه کنونی، اندام و زیبایی ظاهری بسیار مورد توجه است و دائماً روشها و داروهای جدیدی برای کنترل وزن و رسیدن به اندام ایدهآل معرفی میشود که اما و اگرهای بسیاری در رابطه با میزان کارآمد بودن آنها وجود دارد. ازاینرو در این مقاله، متخصصین مجموعهی مارگارین به عنوان اولین و قدیمیترین شرکت تولید کننده و عرضهکننده انواع روغنهای مایع گیاهی، به بررسی یکی از عوامل ریشهای و تاثیرگذار بر کنترل وزن با عنوان نقش استرس در چاقی به طور مختصر میپردازند.
تصویر ذهنی از خود، در واقع نگرش و درکی است که فرد نسبت به خود و اندامش دارد. این تصویر با توجه به تجربههای روانی و اجتماعی فرد نسبت به اندام خود از بدو تولد تا بزرگسالی شکل میگیرد و همزمان با رشد فرد و به تناسب نوع برخوردها و باورهایی که در او شکل میگیرد، کامل میشود. از طرفی استانداردهای اجتماعی به صورت افراطی بر لاغری زنان بهعنوان معیار زیبایی تأکید دارند که موجب بد شدن هرچه بیشتر تصویر افراد نسبت به بدنشان میشود. این روزها از آنجایی که دغدغه بسیاری از افراد تناسباندام است، شرکتها، کارخانهها و کلینیکهای بسیاری به دنبال تولید دارو و معرفی روشهایی برای کاهش وزن و رسیدن به اندام ایدهآل هستند. ازاینرو تبلیغات گستردهای که به صورت سراسری در خیابان، تلویزیون و شبکههای اجتماعی برای کنترل وزن دیده میشود، موجب نوعی فشار روانی مضاعف بر افراد شده و آنها را بیش از پیش نگران تناسب اندامشان کردهاست.
شیوع نارضایتی از بدن، افراد را مستعد اختلالاتی همچون اضطراب، افسردگی و کاهش عزتنفس میکند و این امر در چند سال اخیر به یک نگرانی عمده تبدیل شده است. این حالت غالباً به دلیل ایجاد اضطراب شدید منجر به اختلالات تغذیهای میشود که این اختلالات، کاهش یا کنترل وزن را با مشکل مواجه میکند، در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- کورتیزول؛ استرس و اضطراب با افزایش سطح هورمون کورتیکواسترون موجب افزایش اشتها و تجمع چربی در بدن میشود.
- تغییرات گوارشی؛ اضطراب و افسردگی با تأثیر بر مسیر گوارش و به تأخیر انداختن هضم و جذب غذا، در طولانیمدت موجب چاقی و مشکلات متابولیک میشود.
- عدم فعالیت بدنی؛ حتماً بارها شاهد آن بودهاید که افرادی که دچار اضطراب و افسردگی هستند، فعالیت بدنی بسیار کمی دارند چراکه این حالت با کاهش مقدار انرژی و خستگی مفرط همراه است و فرد مدتزمان طولانی را در رختخواب به سر برده یا به تماشای تلویزیون مینشیند. این حالت با کاهش مقدار انرژی مصرفی موجب، افزایش وزن میشود.
- قرصهای ضدافسردگی؛ در ادامه با بدتر شدن شرایط و ابتلا به افسردگی حاد، مصرف قرصهای ضدافسردگی، خود بهتنهایی موجب اضافهوزن افراد میشود.
- اختلال خوردن؛ در حقیقت خوردن غذا با تغییر در پیامرسانهای مغزی منجر به حس خوشایندی میشود که افراد را وادار به خوردن هرچه بیشتر غذا میکند، به همین دلیل بسیاری از افراد فکر میکنند، خوردن غذا موجب از بین رفتن احساس اضطراب و افسردگی میشود و در چنین شرایطی شروع به پرخوری به صورت غیرعادی میکنند که خود موجب افزایش هرچه بیشتر وزن میشود.
در نتیجه شناخت عوامل استرسزا و توجه به این سیکل معیوب، میتواند در کنترل رفتارهای غلط مؤثر باشد. نکته مهم در داشتن اندام ایدهآل این است که چاقی یا لاغری مفرط مثل خیلی از موارد دیگر کاملاً قابلکنترل و درمان است به همین دلیل با مراجعه به متخصصین تغذیه و انجام ورزش منظم به صورت حساب شده هر فردی میتواند به اندام ایدهآل خود برسد که مستلزم تلاش مستمر و صرف زمان کافی است. هیچکس یکشبه به اندام مناسب نمیرسد، پس صبور و باپشتکار باشید و بدانید که داشتن استرس تنها شرایط را سختتر میکند.