سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است که اغلب یک تا سه روز پس از مواجه با ویروس با علائمی از قبیل آبریزش بینی، گلودرد، عطسه و سرفه خود را نشان میدهد. طول دوره درمان آن غالباً یک هفته است که در ۱۰% موارد به دو هفته نیز میرسد. افراد در تمام طول سال ممکن است دچار سرماخوردگی شوند که البته میزان بروز آن در زمستان بیشتر است. با آنکه سرماخوردگی بیماری شایع و در بسیاری از موارد سبک است اما در چند روز ابتدایی میتواند انرژی و توان انجام کارهای روزمره را گرفته و فرد را خانهنشین کند؛ بهترین راه برای بهبود سریعتر این بیماری چیست؟!
مجموعه مارگارین، بهعنوان یکی از پیشگامان صنایع غذایی ایران با بیش از شش دهه تجربه در زمینه تولید انواع روغنهای مایع گیاهی، ضمن تلاش برای ارتقا کیفیت روغنهای تولیدی قصد دارد تا با افزایش آگاهی عمومی بتواند بار ناشی از بروز بیماریها را نیز کاهش دهد. لذا در این مقاله با توجه به برودت هوا و شیوع سرماخوردگی به ارائه نکاتی در این رابطه میپردازد.
در ابتدا به خاطر داشته باشید که سرماخوردگی ویروسی، دارویی برای درمان ندارد و تنها با استراحت و داشتن برنامه غذایی سالم و مغذی میتوانید به بهبود آن کمک کنید. داروهایی که در این دوران مصرف میشود همچون استامینوفن، آنتیهیستامینها و داروهای ضد سرفه برای بهبود علائم تجویز میشوند؛ اما درهرحال لازم است تا دوره درمان طی شود.
نکته بسیار مهم در این رابطه اجتناب از تزریق داروهای حاوی کورتون، جهت بهبود سریع گلودرد و سایر مشکلات مرتبط با سرماخوردگی است. دگزامتازون نوعی کورتون است که موجب تضعیف سیستم ایمنی میشود و اکیداً توصیه میشود تا برای بیماریهای سادهای همچون سرماخوردگی مورد استفاده قرار نگیرد. اجازه دهید تا دورهی بیماری طی شود و با مصرف خودسرانه داروهای متعدد، سیستم ایمنی بدن خود را تضعیف نکنید چراکه از این طریق زمینه را برای ابتلا به بیماریهای جدیتر فراهم میآورید. آنتیبیوتیکها دسته دارویی دیگری هستند که در کشور ما بهصورت خودسرانه با بروز سادهترین و خفیفترین علائم سرماخوردگی مصرف میشوند. آنتیبیوتیکها از جمله داروهایی هستند که برای درمان بیماریهای میکروبی مورد استفاده قرار میگیرند. در کشور ما و بسیاری از کشورهای آسیایی به دلیل مصرف خودسرانه و بیش از حد این دارو، خطر افزایش مقاومت باکتریها در برابر این آنتیبیوتیکها روز به روز رو به افزایش است. این به آن معنا است که با مصرف آنتی بیوتیکها بدون تجویز پزشک و تکمیل نکردن دوره درمان، باکتریها را نسبت به این داروها مقاوم میکنیم و با این روند در آیندهای نهچندان دور، دیگر دارویی برای درمان بیماریهای میکروبی نخواهیم داشت.
در رابطه با ویتامین C که امروزه به صورت قرصهای جوشان بسیار بیشتر از سابق مورد استفاده قرار میگیرد، باید گفت که این ویتامین موجب درمان سرماخوردگی نمیشود بلکه مقاومت بدن را برای بهبودی سریعتر بالا میبرد. ازاینجهت توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه و زیاد قرصهای جوشان این ویتامین، نهتنها معجزهای برای درمان سریع نیست، بلکه میتواند بروز مشکلات دیگری را در پی داشته باشد. مکمل روی(Zn) نیز، اخیراً طی دوره سرماخوردگی توصیه میشود که همچون ویتامین C میتواند با تقویت سیستم ایمنی و کوتاه کردن دوره بیماری تأثیری مثبت در درمان داشته باشد.