چاقی، سندرم متابولیک و دیابت نوع دو بیماریهایی با شیوع بالا هستند که موجب وارد آمدن بار اقتصادی و عاطفی زیادی به خانواده و بهتبع آن جامعه میشوند. بیماریهای قلبی عروقی نیز بهعنوان اولین عامل مرگومیر در سراسر جهان با 17.7 میلیون کشته در سال 2015 نیز رابطه مستقیمی با چاقی و سایر بیماریهای متابولیک دارد. با در نظر گرفتن شیوع بالا و عوارض مرتبط با اضافهوزن و چاقی یافتن راهی مؤثر و کمهزینه برای پیشگیری یا درمان این عارضه میتواند بروز این بیماریها را بهطور چشمگیری کاهش دهد.
توصیههای ابتدایی و پیشگیرانه همواره شامل تغییر سبک زندگی است که رژیم غذایی سالم و افزایش فعالیت بدنی را در برمیگیرد. از دیدگاه تغذیهای مطالعات مختلف نشان دادهاند که رژیم غذایی با مقدار بالای اسیدهای چرب تک غیراشباع (امگا 9) ، میتواند در بهبود الگوی چربی خون، عامل مؤثر در بروز بسیاری از بیماریهای متابولیک، مؤثر باشد. برآورد نسبت کل کلسترول خون (کلسترول تام پلاسما) به کلسترول خوب (HDL) شاخصی است که احتمال بروز بیماریهای قلبی در فرد را مشخص میکند. مطالعهای که به مدت 13 سال روی 4000 نفر انجام شد؛ نشان داد 2 واحد افزایش در این عدد خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی را 68% افزایش میدهد. جایگزین کردن اسیدهای چرب اشباع با امگا 9 توانسته موجب کاهش این نسبت شود.
در مطالعهای که به مدت چهار هفته، به بررسی و مقایسه تأثیر 50 گرم روغن مایع کانولا و روغن زیتون بر وضعیت چربی خون، کبد و میزان التهاب پرداخته بود، مشخص شد که روغن کلزا موجب کاهش کلسترول خون، کلسترول بد(LDL )، آنزیمهای کبدی (که نشانگر بهبود عملکرد کبد است) و نشانگرهای التهابی میشود.
شلغم روغنی، از زمانهای بسیار قدیم در سرتاسر جهان کشتشده و سابقه کشت این گیاه به دو هزار سال قبل از میلاد بازمیگردد. بررسیهای اولیه نشان داد که غلظت بالای اسید اوروسیک در این روغن موجب رسوب چربی در قلب، عضلهها و غدد فوق کلیه موشهای آزمایشگاهی میشود. پس از آن مطالعات مختلفی صورت گرفت تا بتوانند مقدار اسید اوروسیک این روغن را کاهش دهند و نتیجهی آن پیدایش روغنی با نام کانولا بود. در نهایت در سل 1978 نام کانولا به انواعی از شلغم روغنی که کمتر از 5 درصد اسید اوروسیک داشت، اختصاص یافت. کانولا میتواند در درجه حرارت پایین رشد کند و در نواحی سردتر بیشتر از سایر دانههای روغنی محصول دهد. کشورهای عمده تولیدکننده کانولا و کلزا، چین، کانادا، هند، آلمان، فرانسه، انگلستان هستند. چین، هند و اروپا بزرگترین مصرفکنندگان روغن کانولا در جهان میباشند.
در ایران نیز، روغن کانولا توسط تولیدکنندگان مختلف تهیه و توزیع میشود. در این میان شرکت مارگارین، بهعنوان اولین تولیدکننده روغنهای نباتی در ایران از سال 1332 فعالیت خود را آغاز کرده و اکنون با حداکثر توان خود و با تکیه کامل بر مهارت و توان بومی طیف وسیعی از محصولات خانوار و صنف و صنعت را تولید میکند، روغن کانولای آفتاب از سری محصولات خانگی شرکت مارگارین است که در بستهبندیهای مختلف تهیه و عرضه میشود. روغن کانولای مارگارین انتخابی هوشمندانه و سالم برای تهیه انواع خوراک، سالاد و خورشهای ایرانی که علاوه بر طعم مطلوب و فوقالعاده با داشتن خواص بینظیر میتواند جایگزین مناسبی برای انواع روغنهایی با چربیهای اشباع و ترانس باشد.